Lira – 19-2-2021

Tekst: Gunder Wåhlberg

Redan på debut-cd:n för fyra år sedan gav sig de unga bröderna Kjorstad in i den norska folkmusiken med en ambition att nytolka den. De blev då positivt uppmärksammade av kritiker och lyssnare och därtill prisbelönta samt gav därefter mängder av konserter hemmavid och utomlands. Att lyssna till deras nyutkomna andra cd innebär att följa dem vidare i deras strävan att komma förbi det inlärda sättet att framföra arrangerad folkmusik. 

Som inspirerade fiolspelare från Fron i Gudbrandsdalen vill de använda den traditionsmusik de vuxit in i och ge den andra uttrycksformer. Studierna vid musikhögskolan och erfarenheter från musikalisk improvisationskonst, har fått dem att renodla folkmusiken och komma vidare, förbi generationers framförandeformer.

Vad gör då två nyfikna fiolspelare för att ge sina egna framföranden en annan karaktär än den traditionellt etablerade? De hämtar sitt material som vanligt från  traditionsmusikens källor i Fron, äldre låtspel och kvedning, ”å synge gåmålt”. 

Bröderna Kjorstad inspirerar med flera instrument som lyfter fram musikens valörer och stämningar; norsk langeleik (”drone zithers”), indiskt harmonium, flöjter och munharpa. Den starka bordunkänslan i musiken växer fram med personliga särdrag, annan tonalitet och variation. Spännande och impulsiva förlopp där också sångsättet skiljer sig, vackert i sin hängivenhet och fantasifulla stil. Deras framföranden är gripande, oslipade och enkla, avskalade en traditionell polish.

www.folkemusikk.no – 14-12-2020

salt peanuts 8-12-202